El Castell

El Castell, també conegut com la Torre del Rellotge, formava part de les fortificacions que es van construir en època de guerra per protegir el poble de Camprodon.

Durant el perill de la guerra dels càtars, els veïns de Camprodon es van traslladar a redós del Puig de les Relíquies, on el rei va autoritzar la construcció d’obres defensives.

Aquestes fortificacions van ser les bases del castell de Sant Nicolau mentre s’alçà la Torre Cavallera, des de la qual es dominava bona part de la vall. Des de llavors, el castell de Sant Nicolau va ser l’escenari de diversos conflictes armats, com la Guerra Civil catalana (1462-1472) o, després de ser ampliat, la Guerra dels Segadors (1640-1659), fins que el castell fou enderrocat.

Al costat de la muralla de l’antic Castell se situa la Torre del Rellotge, construïda l’any 1761 i amb alguna inscripció conservada des de llavors. Es tracta d’una torre adossada al castell que actualment dona les hores per mitjà de dues campanes. Als baixos de l’Ajuntament, està exposat el minuciós i extraordinari mecanisme que antigament feia funcionar aquest rellotge.