Història i arquitectura

Camprodon és un territori ric en història i amb un gran catàleg arquitectònic per descobrir. Et proposem un recorregut pels punts d’interès arquitectònics, mostrant l’evolució que ha experimentat el poble fins a dia d’avui per conèixer la identitat d’un poble petit, turístic, pirinenc i acollidor… Visita tots els racons del municipi!

Casa de la Vila – Ajuntament

El gòtic civil català protagonitza l’estil de la Casa de la Vila, on trobem l’Ajuntament de Camprodon. La casa consistorial, caracteritzada per la seva excepcional façana, compta amb una reproducció al Poble Espanyol de Barcelona gràcies a la seva singularitat.

+ INFO
Catàleg de Masies

L’Ajuntament de Camprodon estableix una legislació urbanística amb un pla que conté un total de 240 edificis descrits en fitxes on s’identifica el nom, la localització, l’any o època, tipologia, estructura, coberta, ús actual, estat de conservació, serveis existents i moltes altres característiques i trets de cadascuna de les edificacions.

+ INFO
Pont Nou

El Pont Nou és un dels paisatges més simbòlics i reconeguts de Camprodon, la imatge més popular de la vila ha esdevingut una autèntica icona del turisme de muntanya català.

+ INFO
Església de Santa Maria

L’església de Santa Maria és un temple parroquial d’estil gòtic de de grans dimensions que data del segle XIV, acabat amb un absis angular i flanquejat per altars als laterals.

+ INFO
Monestir de Sant Pere

El Monestir de Sant Pere és un temple romànic construït sobre planta de creu llatina reforçada per tres arcs amb l’absis central i cimbori octogonal on descansa la torre del campanar de planta quadrada.

+ INFO
Capella del Roure

La Capella del Roure és una petita capella d’origen romànic de planta rectangular traslladada pedra a pedra i consagrada pel Bisbe de Vic el 8 de setembre del 2011.

+ INFO
Convent del Carme

Ubicada a la Vila de Baix, aquesta església, tal com el seu nom indica, va ser utilitzada com a convent de les carmelites. La seva construcció data del segle XIV.

+ INFO
Ermita de Sant Antoni

L’Ermita de Sant Antoni, situada al punt més alt del poble, es va construir l’any 1700 sota la supervisió d’un Patronat constituït pel rector, l’abat de Sant Pere i dos cònsols.

+ INFO
L’Hospital-residència geriàtrica

A causa de l’especial situació geogràfica de Camprodon, com a primera vila important després del pas del Coll d’Ares, es va considerar necessària l’existència d’un petit hospital que servís als malalts.

+ INFO
El Castell – Torre de Rellotge

El Castell, també conegut com la Torre del Rellotge, formava part de les fortificacions que es van construir en època de guerra per protegir el poble de Camprodon.

+ INFO
Casa natal Isaac Albéniz

Isaac Albéniz Pascual, cèlebre compositor i pianista nascut a Camprodon, va ser un nen prodigi que va debutar com a pianista amb tan sols quatre anys al Teatre Romea de Barcelona l’any 1864.

+ INFO
Can Suris

Popularment es coneix com l’edifici de “les monges”, ja que inicialment era un edifici residencial que l’any 1935 fou adquirit per la congregació de l’Immaculat Cor de Maria.

+ INFO
Can Roig

D’estil modernista i gran presència i riquesa ornamental, l’edifici de Can Roig és un exemple singular d’arquitectura romàntica del Pirineu de Girona.

+ INFO
Can Birba

A finals del segle XIX, la família Birba va obrir un petit negoci familiar a Camprodon dedicat a la venda de tota mena de productes. Més tard van començar a elaborar les seves galetes en un obrador artesanal de la casa.

+ INFO
Cal Marquès

Considerat un dels millors exemples d’arquitectura civil residencial d’època moderna de la Vila de Camprodon, Cal Marquès és un edifici de grans dimensions construït l’any 1620 per Pere Ribes, propietari d’una farga a Setcases.

+ INFO
El Prat

La gent de la comarca coneix la plaça com el Prat, perquè antigament s’havia anomenat a aquest indret el Prat del Molí.

+ INFO
Monòlit a Pau Pujol

“El dia 5 d’octubre de 1794 mataren en Pau Pujol, paraire, a l’altre costat del Ter, els francesos, per defensar la fe i la pàtria” Aquesta és la transcripció del monòlit de pedra de l’afusellament de Pau Pujol per part de les tropes franceses en les represàlies d’un dels atacs, perquè s’havia oposat al règim dels ocupants.

+ INFO
El Romànic

L’art romànic és protagonista en moltes obres arquitectòniques dels segles XI i XII, i a Camprodon i a la Vall ha deixat una petjada molt important. En un entorn artístic desenvolupat al món rural, l’art romànic es caracteritza per la representació de l’essència de les coses, i no de la bellesa. Amb l’Església com a un dels edificis més representatius, la seva temàtica sol ser religiosa i els murs gruixuts, els arcs i les columnes amples, en són alguns dels elements més distintius.

+ INFO