Església de Santa Maria

L’església de Santa Maria és un temple parroquial d’estil gòtic de de grans dimensions que data del segle XIV, acabat amb un absis angular i flanquejat per altars als laterals.

Durant els segles XIV i XV, s’hi van construir els murs del presbiteri amb les quatre capelles laterals, i durant el segle XVII es van reformar les voltes del presbiteri de la nau. La capella lateral del front del portal, les dues properes al presbiterià i la dels Dolors, on es troba la Pietat de l’escultor Amadeu, es van edificar durant el primer quart del s. XVIII. No obstant això, i a causa dels terratrèmols del 1428, s’ha vist malmès i ha sofert diverses reconstruccions.

L’interior de l’església conserva un magnífic bust reliquiari de plata amb les restes de Sant Patllari, protagonista de la llegenda del nostre territori i Patró de Camprodon. A la capella de davant, es pot admirar una exposició́ permanent d’orfebreria religiosa de les parròquies de la Vall dels segles XV al XX.

Des del segle XIII, Santa Maria fou el centre religiós preferit per la classe burgesa de Camprodon, la qual cosa propicià la construcció́ d’una església nova i sumptuosa sobre el primitiu edifici alt medieval, del qual no queda cap vestigi.

Cal destacar que la primera menció documental d’una església dedicada a Sta. Maria, es troba a Camprodon i, tot i que d’aquesta primera església no en queda res, se sap que no ocupava el lloc que ocupa l’actual.