Can Birba

A finals del segle XIX, la família Birba va obrir un petit negoci familiar a Camprodon dedicat a la venda de tota mena de productes. Més tard van començar a elaborar les seves galetes en un obrador artesanal de la casa.

Aprofitant la tirada que Camprodon va començar a tenir entre els barcelonins com un dels llocs preferits per a estiuejar, el negoci va prosperar i evolucionar amb aquest públic, i tot i que al principi eren bescuits el que elaboraven, a poc a poc les galetes van anar guanyant terreny fins a arribar a ser el principal producte del negoci.

Llorenç Birba, fill del fundador de l’empresa, és un dels principals coneixedors i divulgadors de la història de la Vall de Camprodon. En heretar el negoci, va ampliar la botiga i va apostar per la comercialització de les galetes, que es va estendre fins i tot fora de la comarca. Aquest fet va aconseguir que s’ampliés la producció i que s’inaugurés la primera fàbrica Birba l’any 1929.

La fàbrica actual, construïda l’any 2008 i traslladada a la planta de la Colònia Estabanell, compta amb més de 7.000 m2 i fins i tot conserva forns de la fàbrica originaria, que segueixen en funcionament.